Vzdělávací víkend s pěstouny na přechodnou dobu

27.04.2018 15:56

Každý rok koncem dubna patří pěstounům na přechodnou dobu. A my z náhradní rodinné péče Centra pro rodinu Náruč vyrážíme společně s pěstouny na víkendový vzdělávací pobyt. Rok 2018 nás překvapil rychlým oteplením, kdy jsme během několika dnů skočili z mínusových teplot rovnou do léta. Proto nás o víkendu čekalo nejen teplo, ale vítaly nás rozkvetlé stromy a spoustu barevných květin. Pro pobyt s pěstouny jsme pro letošní rok zvolili Famoz club ve Zvířeticích. Místo nás velmi zaujalo a nezklamalo . Čekalo nás pěkné ubytování, zajímavě řešené prostory s prvky dřeva. Personál se o nás dobře staral, jídlo bylo chutné a na výběr byl také vegetariánský pokrm.

Víkendový pobyt zahájil páteční vzdělávací blok, kde se pěstouni dověděli novinky týkající se pěstounské péče na přechodnou dobu, především novinky ve způsobu předávání dětí do následné péče. Prostor byl pro diskuzi a přes možné námitky se nesl tento večer v poklidném duchu.

Sobota i neděle patřila zajímavému a důležitému tématu Attachmet o důležitosti citového pouta v životě, o jeho poruchách a léčení. Tématem nás provázela naše spolupracující psycholožka Mgr. Jana Leitnerová. Každé dítě přichází na svět s potřebou vztahu k blízké osobě, a pokud tato jeho potřeba není naplněna, mluvíme o poruše attachmentu. Osůbka, která nezažije pocit bezpečí ve vztahu k stabilní a pečující osobě, která by vnímala jeho potřeby, se nenaučí, jak vytvořit fungující a spokojený vztah ve svém budoucím životě. Poruchy attachmentu se tak velmi blízce dotýkají všech pěstounů a je důležité vědět, jak s takovou osůbkou pracovat a minimalizovat to, co mu jeho osud přinesl.

Celý víkend provázelo krásné slunečné počasí. Miminka, jakoby se naladila na to příjemné prostředí a teplotu, byla hodná a dopřála pěstounům možnost načerpat nové informace na vzdělávání, jehož část bylo možné díky přízni počasí uskutečnit venku na čerstvém vzduchu.

My jsme se během té doby věnovaly dětem. S těmi nejmenšími si vychutnaly krásy přírody probouzejícího se jara a navštívily nedaleký hrad Zvířetice. Nejen hrad oplývá kouzelnou atmosférou. Za zmínku stojí také návštěva místních hrnčířů a jejich nezapomenutelný krámek. My i pěstouni jsme si zde mohli vybrat krásné a originální keramické výrobky nebo si vychutnat výbornou kávu (z těch krásných hrníčků ) v jejich úžasné zahrádce plné keramické dekorace a živých květin.

Větší děti nás doprovodily na hrad, užily si společně s námi hraní her a taky minigolf, jež byl součástí areálu, ve kterém jsme byli ubytováni. Za jejich radost a zapojení je čekala na konci pobytu malá odměna. Celý program provázela veselá nálada s dětmi i dospělými při večerním posezení u dobrého vína či piva.

V neděli jsme se po dobrém obědě vraceli domů a možná některé z nás mrzelo, že už je tento víkend u konce Zbývá než zhodnotit nás víkend jako vydařený a to nejen z našeho pohledu, ale rovněž podle pozitivních ohlasu našich pěstounů.

 

Všem zúčastněným pěstounům, dětem, kolegyním, personálu a majiteli hotelu, zemi i nebi děkujeme za skvělý víkend!

 


 

 


„Kdo žije s otevřenou náručí, obvykle neudělá kariéru, ale nalezne spoustu lidí, které může obejmout.“ – Bruno Ferrero